Werken in de school

Project

Transformatie schoolgebouw tot kantoren, voorzieningen en 27 appartementen

Opdrachtgever

Verdel ICT Holding BV

Status

opgeleverd 2022

Uitvoering

Bouwbedrijf Van der Geest Oud Ade

Adviseurs

Vintis installatieadviseurs BV
Faas & van Iterson Ingenieursbureau
S&W Bouwkundig Ingenieurs

Tech Campus De School, Roelofarendsveen

Het voormalige Bonaventura College in Roelofarendsveen is getransformeerd tot Tech Campus De School. Een open, informele woon- en werkomgeving waarbij de schoolsfeer en het oorspronkelijke karakter van de school zijn behouden.

Het Bonaventura college in Roelofarendsveen sloot in augustus 2019 haar deuren. Het gebouw kwam leeg te staan en er werd gezocht naar een nieuwe bestemming.

VRP architecten heeft met Verdel het concept ontwikkeld voor de transformatie tot kantoren, voorzieningen en 27 nieuwe startersappartementen. Het gebouw biedt ruimte aan werken, wonen, en aan maatschappelijke functies zoals de openbare bibliotheek.

Het middelbare schoolgebouw is oorspronkelijk gebouwd in 1969. Het gebouw werd gekenmerkt door tactiele materialen zoals schoon metselwerk, blank gelakt hout, staal en schoon betonwerk. Het gebouw was open en transparant door grote raampartijen en toepassing van veel glas in het interieur.

In 1998 en in 2007 is het gebouw uitgebreid. Deze twee ingrijpende verbouwingen hebben het oorspronkelijke karakter van het gebouw sterk beïnvloed. Door de verschillende materiaal- en kleurenkeuzes per fase was het gebouw verrommeld.

De ruimte die het minst in aanmerking kwam voor herbestemming was de gymzaal.
Hier lag de kans voor de Tech Campus: Sloop van de gymzaal leverde een gevelopening op voor de Aula, gaf ruimte aan de bouw van 27 nieuwe, duurzame, appartementen, en er was ruimte voor een gezamenlijke buitenruimte in de vorm van een binnentuin.

Een belangrijke uitgangspunt was om het karakter van de school zo veel mogelijk te behouden. Wij zagen hierin vier thema’s: speelsheid, openheid, tactiliteit en kleurgebruik. Deze thema’s zijn overal in het ontwerp versterkt en nieuw aangebracht. Daarnaast hebben we van het gebouw weer één geheel gemaakt waarbij we het oorspronkelijke gebouw uit 1969 als uitgangspunt hebben gekozen. 

De gymzaal en kleedruimtes zijn gesloopt en daar waar de gymzaal aansloot op de aula is een hoge glazen pui geplaatst waardoor een lichte serreachtige ruimte ontstaat.

Er worden in twee bouwdelen 27 starterswoningen teruggebouwd. De twee bouwdelen vormen samen de entree naar de woningen, en ze vormen ook de gezamenlijke binnentuin grenzend aan de aula.

Door de gymzaal te vervangen door woningen ontstaat een meer open en vriendelijk gevelfront aan de Piet de Jongstraat en aan de Europaweg. De woningen en de balkons brengen nu schaal aan waar de gymzaal zich als een anonieme doos manifesteerde.

Het schoolgebouw blijft in basis intact. Het interieur is wel geheel aangepakt. Alles wat aan vervanging toe was is vernieuwd en verbeterd. De kleurstelling en de afwerking wordt consequenter en lichter, maar het gebouw blijft als schoolgebouw herkenbaar. Materialen die kenmerkend zijn, zoals schoon metselwerk, hout en grindbeton, zijn behouden en in zicht gelaten.