20009 20240325 exterieur JM 57
Oplag en overslag aan de Tweede Merwedehaven
Project

Bedrijfsgebouwen voor opslag en overslag

Opdrachtgever

Merwetank

Status

Bedrijfsgebouw opgeleverd 2023
23 Silo's opgeleverd 2023

Uitvoering

Bouwbedrijf Den Toom Heikoop B.V.
Silo's: Reyimpo B.V.

Adviseurs

Pieters Bouwtechniek
S&W bouwkundig ingenieurs
Oosterwijk brandpreventie advies
Milieu-adviesbureau Opifex B.V.

Fotografie

Jeroen Musch
VRP architecten bv

Merwetank, Dordrecht

Merwetank is een bedrijf dat voorziet in opslag en overslag van plantaardige oliën en vetten voor de voedingsmiddelenindustrie. In Dordrecht ontwikkelt het bedrijf een nieuwe opslaglocatie.

De Tweede Merwedehaven is door de goede ligging ten opzichte van de Rotterdamse haven uiterst geschikt voor overslag van Coasterschepen. 

Het terrein aan de Grevelingenweg wordt in fasen ontwikkeld en zal uiteindelijk ruimte bieden aan een kantoor, een bedrijfshal van 3.000 m2 en 87 silo’s met een totale opslagcapaciteit van 70.000 m3

VRP architecten is in samenwerking met diverse technische partners verantwoordelijk voor het ontwerp, de aanbesteding en de directievoering tijdens de uitvoering van het project.

De gebouwen en silo’s vormen een zorgvuldig ontworpen geheel. Het aanzicht vanaf de rivier wordt landschappelijk ingepast. Bomen langs de rivier zorgen voor een goede overgang en aansluiting op het monument Huis te Merwede aan de overzijde. In het groenplan is ook rekening gehouden met de eisen die Rijkswaterstaat stelt aan zichtassen van de verschillende vaarroutes.