Slim en comfortabel woongebouw

Project

25 Appartementen

Opdrachtgever

Woonstichting Land van Altena
De Langen & van den Berg

Status

start bouw 2021

Uitvoering

De Langen & van den Berg

De Linde, Almkerk

In samenwerking met De Langen & van den Berg hebben we de tender voor 25 appartementen gewonnen.Wij ontwierpen een comfortabel, duurzaam en compact woongebouw, met een slimme lay-out. 

Rondom een corridor met trappenhuizen en lift zijn zeven appartementen in drie typen georganiseerd.  
De compacte vorm zorgt voor minder geveloppervlak en relatief weinig verkeersruimte en daardoor lagere bouwkosten en minder warmteverlies in de winter en opwarming in de zomer.
De corridor is ruim en licht en zorgt voor een prettige toegang naar de appartementen.
De woningen zijn levensloopbestendig. De plattegronden zijn zo ontworpen dat zo weinig mogelijk vloeroppervlak nodig is voor verkeersruimte. Alle woningen, dus ook de kleinere woningtypen, hebben een ruim balkon en een berging op de begane grond.

De woningen zijn voorzien van een individuele luchtwarmtepomp zonder buitenunit. Hiermee kan de woning verwarmd en gekoeld worden. De ramen zijn voorzien van zonwerend glas. Elke woning heeft een balkon op het westen of oosten georiënteerd. 

Een duurzaam gebouw is niet alleen energiezuinig, maar vraagt ook weinig onderhoud. In dit ontwerp zijn er geen onnodige materialen toegepast en is de gevel van robuust metselwerk nagenoeg onderhoudsvrij.

Het gebouw is voor een dorp als Almkerk relatief groot. Wij vonden het daarom belangrijk het volume een goede schaal te geven. Dat is gedaan door het volume op te delen in drie delen. De delen hebben verschillende hoogtes, waardoor ze los van elkaar komen.

Het gebouw sluit stedenbouwkundig aan op het naastgelegen gebouw De Nieuwenaar. Doordat het gebouw compact is, is er voldoende afstand tot de omliggende laagbouw en blijft er veel ruimte over voor een groene tuin. De gebouwvorm is mede bepaald door een karakteristieke lindeboom, waardoor het gebouw de naam De Linde draagt.