Eigenzinnige villa met gevouwen dak
Project

Vrijstaande woning

Opdrachtgever

Particulier

Status

opgeleverd in 2021

Uitvoering

KVG Houtbouw

Fotografie

VRP architecten

Zuideinde 112, Roelofarendsveen

Stad en platteland vormen in het Groene Hart steeds meer een in elkaar overlopend geheel. Bewoners van dorpen oriënteren zich op de stad én profiteren van de rust en ruimte van het omringende landschap. Op zo’n locatie - tussen stad en platteland - staat deze eigenzinnige villa.

In maat, schaal en materiaalgebruik sluit de woning goed aan op de bestaande dorpse lintbebouwing. Het ontwerp vangt typische kenmerken van dorpse architectuur in een speels architectonisch concept:
Een laag doorgetrokken kap, oud Hollands bond metselwerk, een lage borstwering en een typerende roede-indeling in de ramen worden omhult door een uit één stuk gevouwen dakvorm van vlakke zwarte dakpannen die tot op de grond doorlopen.

De entree van de woning wordt gevormd door een klein bestraat erfje met de schuur. Vanuit de achtertuin, volgens lokaal gebruik de hoofdentree, kom je de woning binnen via de keuken en de bijkeuken, waar de kinderen vanuit de sloot rond het huis direct onder de douche kunnen stappen.

Van de keuken naar de woonkamer, naar de werkkamer en dan via de hal weer terug naar de keuken, is een rondgang ontstaan rondom de centrale trap.
In het trappenhuis en op de overloop naar boven geeft de opengewerkte gevouwen kapvorm een bijzondere lichtinval die de hoogte van de ruimte benadrukt. Ook in de slaapkamer op de verdieping is deze hoogte aanwezig met speelse entresol verdiepingen in de kinderkamers en een doorkijkje terug naar woonkamer beneden.