Eigenzinnige villa met gevouwen dak

Project

Vrijstaande woning

Opdrachtgever

Particulier

Status

opgeleverd in 2021

Uitvoering

KVG Houtbouw

Zuideinde 112, Roelofarendsveen

Stad en platteland vormen in het Groene Hart steeds meer een in elkaar overlopend geheel. Bewoners van dorpen oriënteren zich op de stad én profiteren van de rust en ruimte van het omringende landschap. Op zo’n locatie - tussen stad en platteland - staat deze eigenzinnig villa.

Op deze plek, een voormalig glastuinbouw kavel zijn drie woningen gebouwd op een hectare grond. Er is veel ruimte over. De hebben bewoners rondom de woning ruimte voor een moestuin, recreatiewoning, gezamenlijke kas speeltuin en aanlegsteiger voor kano’s en waterfietsen.

De architectuur van de woning aan op de bestaande dorpse lintbebouwing. Het ontwerp vangt kenmerken van dorpse architectuur in een speels eigentijds concept.
Een laag doorgetrokken kap, oud Hollands bont metselwerk, een lage borstwering en een typerende roede-indeling in de ramen worden omhult door een uit één stuk gevouwen dakvorm van vlakke zwarte dakpannen die tot op het maaiveld doorlopen.

De entree van de woning wordt gevormd door een klein bestraat erfje dat ook toegang biedt aan de schuur en een achterom naar de tuin. Vanuit de achtertuin, volgens lokaal gebruik de hoofdentree, kom je de woning binnen via de bijkeuken voorzien van een douche, waar de kinderen na het zwemmen direct onder kunnen stappen.

Boven de trap en op de overloop zorgt een uitsnede in de kap voor lichtinval die de hoogte van de ruimte benadrukt. Ook in de slaapkamer op de verdieping is deze hoogte aanwezig met speelse entresols in de kinderkamers en een doorkijkje terug naar woonkamer beneden.

Door het spel met dorpse met hedendaagse architectuur te combineren is een eigenzinnig woonhuis ontworpen dat voortbouwt op de bestaande dorpsstructuur.