Nieuw dorpshuis met appartementen

Project

Alzijdig compact gebouw in de dorpskern

Opdrachtgever

Vink+Veenman

Status

Tender gewonnen

Uitvoering

Vink+Veenman

De Reede, Rijsenhout

In Rijsenhout wonnen wij in samenwerking met Vink+Veenman de tender voor de nieuwbouw van De Reede: Een nieuw dorpshuis met 18 appartementen in de dorpskern.

Met het ontwerp van dit plan maken we aansluiting met de moderne na-oorlogse architectuur van het dorp, en geven we het plein een sterkere begrenzing, waardoor het plein aan de Werf verbeterd wordt.

We hebben een alzijdig compact woongebouw ontworpen met verschillende woningtypen voor starters en ouderen. In de plint op de begane grond een toneelzaal die verdiept ligt en ruimte voor horeca en voorzieningen.
Door het bouwblok te laten verspringen en verschillende materialen toe te passen per functie, past het gebouw met zijn schaal in de omgeving. Aan alle zijden van het gebouw zijn ramen en toegangsdeuren, waardoor het gebouw aan alle zijden levendig is.
De keuze voor de kaders om de hoge ramen en entrees, en de contrastrijke materialen zijn geïnspireerd op het na-oorlogse modernisme wat in Rijsenhout beeldbepalend is. Het dorp is modern en de gevels van de gebouwen zijn speels en fris, wat het optimisme uit de wederopbouwjaren weergeeft. Wij willen dit beeld vasthouden en versterken, zoals dat ook eerder al bij de nieuwbouw van de naastgelegen Ontmoetingskerk is gedaan.

Wij zijn trots op een zeer positief juryrapport, waarin niet alleen de functionaliteit en de aanpak van ons plan positief werden beoordeeld, maar ook de stedenbouwkundige en architectonische kwaliteiten.