Opinie: Wat kan een architect eigenlijk?

stadmakerscongres

Na een bezoek aan het Stadmakerscongres in Rotterdam schreef ik op Linkedin:
Afgelopen week was ik in Rotterdam op het jaarlijkse Stadmakerscongres, een bijeenkomst georganiseerd door AIR - Architectuur Instituut Rotterdam. Het tekort aan woningen en de bijbehorende bouwopgave waren prominente onderwerpen tijdens dit congres.

..."Een ontwerper kan daardoor vrij zoeken en experimenteren, zonder de randvoorwaarden uit het oog te verliezen. Hij brengt kennis en oplossingen met elkaar in verband, wat resulteert in nieuwe, nog niet eerder bedachte oplossingen. Geef tien architecten een nauwkeurig omschreven opgave, en er komen tien totaal verschillende oplossingen die aan de randvoorwaarden voldoen. Bovendien is de kans groot dat er meer dan tien oplossingen uit komen omdat een architect vaak tot meerdere oplossingen komt voor één opgave.

Maar wat de ontwerper echt onderscheidt van andere adviseurs, is dat hun uitkomsten meer bieden dan de gestelde vraag.

Vraag een architect om een woongebouw, en je krijgt niet alleen een plan voor een woongebouw, maar ook oplossingen voor sociale interactie, zwaluwnesten, energiebesparing, verbeterde stedenbouwkundige structuren, interessante zichtlijnen, waterberging, flexibele plattegronden, herbruikbare materialen, etc. Dit komt voort uit een ontwerpproces waarbij de architect voortdurend zoekt naar meerwaarde door te experimenteren en randvoorwaarden te koppelen aan kennis zoals geen ander dit kan."...

Lees het hele artikel op Linkedin