Hoofdstraat en Kanaalstraat Apeldoorn

Een nieuw gezicht voor het voormalig V&D pand

Het voormalige V&D pand in Apeldoorn is grondig gerenoveerd. Circa 120 strekkende meter gevel heeft een geheel nieuw gezicht gekregen, en biedt ruimte aan verschillende winkels en een vestiging van de ING bank.

Het centrum van Apeldoorn heeft twee gezichten; de kleinschalige oude binnenstad, en de grootschalige aanvullingen die hier vanaf de jaren ‘60 aan zijn toegevoegd. Door deze twee gezichten is het centrum rommelig geworden. De wandelaar verkeert steeds in een andere wereld, dan weer in de klassieke straten waar kleine winkelpanden uit begin vorige eeuw zij aan zij staan, en dan weer tussen grote winkelpanden met een willekeur aan architectuur van het vroege brutalisme uit de jaren ‘70 tot het kleurige postmodernisme uit de jaren ‘90.
Voor dit ontwerp is gezocht naar de verbinding tussen de schaal van de oorspronkelijke oude binnenstad en de grootschaliger bebouwing uit latere perioden. Om die verbinding te maken hebben we een aantal uitgangspunten gehanteerd:

We verlagen het pand aan de Hoofdstraat met een verdieping door de 2e verdieping terug te leggen zodat deze uit het zicht komt. Op deze manier sluit de hoogte beter aan op de panden in de Hoofdstraat.
We verdelen het pand in kleinere percelen, waardoor er meer afwisseling ontstaat in het straatbeeld en de korrel van de panden beter aansluit.
We maken een verticale verdeling in de architectuur, waarbij de penanten met 'de voeten op de grond komen te staan', zoals de architectuur van de oude winkelpanden ook voorschrijft.
We maken gebruik van traditionele en duurzame materialen die voorkomen in de oude winkelpanden zoals metselwerk, natuursteen en staal. Met deze materialen passen we een doordachte detaillering toe die bijdraagt aan de aansluiting van de schaal van oud en nieuw.

Aansluiting op de oude binnenstad was niet het enige streven. We hebben het doel frisse, open en toegankelijke moderne architectuur gemaakt die het entreegebied van de binnenstad van Apeldoorn een nieuw gezicht heeft gegeven.

Hoofdstraat en Kanaalstraat Apeldoorn

Project

Grootschalige renovatie voormalig gebouw V&D en naastliggende winkelpanden. 13.000 m2 BVO.

Opdrachtgever

Elizen Vastgoed Groep Twello

Uitvoering

Akor Rijssen

Opgeleverd

2019

Bouwkundige uitwerking en projectmanagement
2802 ontwerpt en adviseert BV, Hardinxveld - Giessendam

Adviseur constructie
Bartels Ingenieursbureau