Je eigen woning: Kies je voor een maatpak of flexibiliteit?

Is een maatpak wel zo’n goed idee als jij zelf verandert, of je wil verkopen in de toekomst?

De woning als een maatpak?
Wie zijn eigen woning wil bouwen heeft een zekere ambitie. Begrippen als “droomhuis” en “vrijheid” vallen vaak als je zoekt naar informatie over particulier opdrachtgeverschap. De behoefte om onderscheidend te wonen en je identiteit aan je eigen woning te verbinden is groot.

Zelf bouwen geeft de mogelijkheid de eigen woning helemaal eigen te maken, een onderscheidende woning te bouwen, een woning die nergens anders bestaat en precies bij jou past. De woning als een maatpak.
Maar is een maatpak wel zo’n goed idee als jij zelf verandert, of je wil verkopen in de toekomst?

Blijft het passen?
Een gezin bestaat als samenlevingsvorm ongeveer 20 jaar. Kinderen vliegen uit en het gezin wordt als samenlevingsverband opgeheven.
Als er geen sprake (meer) is van een gezin verandert de situatie van de bewoners ook in de toekomst en kan het zo zijn dat door ouderdom of ziekte er toch verhuisd of aangepast moet worden.

Basis programma met plus
Particuliere opdrachtgevers zijn zich bewust van de veranderingen in de toekomst en ook van de economische waarde van hun woning. In het programma van eisen wordt daarom meestal meegenomen dat de woning geschikt moet zijn voor een gezin, ook als de opdrachtgever zelf geen gezin heeft. Het gezin wordt als de grootste doelgroep gezien voor vrijstaande woningen en voor eventuele verkoop zal een gezinswoning dus het best verkoopbaar zijn.

Bij vrijwel alle particuliere woningen is hetzelfde programma terug te vinden; De keuken heeft een relatie met een eetkamer en woonkamer. Er is een privé-deel in de woning waarin de slaapkamers zijn georganiseerd, waarbij de hoofdslaapkamer zo mogelijk apart ligt met een eigen badkamer en inloopkast.

Deze traditionele opzet zien we bij vrijwel alle woningen die we ontwerpen en daaraan worden de extra wensen als plus toegevoegd. Deze wensen hebben bijvoorbeeld betrekking op duurzaamheid, levensloopbestendigheid, een zwembad en/of sauna, een extra grote (bij)keuken, een werkruimte of atelier.

Ook zijn er wensen die betrekking op de sfeer en de gewoontes van de bewoners: een open ruimte waardoor gezinsleden met elkaar in contact zijn tot juist aparte ruimten waar wonen, werken en slapen gescheiden zijn. Ook zien we dat de relatie met de tuin heel specifiek kan zijn; open en natuurlijk groen, of juist functioneel, overdekt met keuken.

Waardevast en toekomstbestendig
Dit soort specifieke wensen maken de woning aantrekkelijk voor een brede doelgroep. Want, wie wil er nou niet een duurzame woning of een sauna of werkruimte, naast het gebruikelijke traditionele programma?

Vooraf aan het ontwerp voeren wij uiteraard gesprekken met opdrachtgevers over hun situatie en wensen, maar ook over de toekomst. De verwachtingen voor de toekomst zijn van invloed op het ontwerp. Wat is de woning nu, maar belangrijk is ook: wat moet de woning kunnen worden? Dan blijkt dat flexibiliteit en ander gebruik tot de mogelijkheden moeten behoren.

Geen maatpak en geen confectie
In die zin gaat het vergelijk met een maatpak dus mank. Een maatpak zit als gegoten, is modegevoelig, laat geen extra ruimte voor veranderingen toe, en past alleen zijn eigenaar. Een eigen woning zit niet als gegoten, maar zit lekker ruim, is flexibel, aanpasbaar, eigentijds maar ook tijdloos, heeft een lange levensduur en is ook geschikt voor een toekomst met andere bewoners.
Maar de eigen woning is ook niet te vergelijken met confectie; De kwaliteit van een goed ontworpen woning met zorgvuldig gekozen materialen en een goed doordacht programma met een interessant architectonisch concept, gemaakt voor zijn omgeving, is beter dan die van de gemiddelde nieuwbouwwoning en levert meer woonplezier en een verbetering voor de gebouwde omgeving op.

Voorbeeld 1
Opdrachtgever: Gezin met kinderen, aan het water.
Speciale wensen:
Een grote open ruimte voor hele gezin, waarbinnen plekken zijn voor tegelijkertijd verschillende activiteiten.
Een ruime bijkeuken met douche waardoor bijvoorbeeld als de kinderen in de sloot hebben gezwommen direct onder de douche kunnen voordat ze het huis verder ingaan.
Voor de toekomst: Er is een mogelijkheid voor een slaapkamer op de begane grond. Van de bijkeuken van een volwaardige badkamer worden gemaakt. Het ligt toch niet in de verwachting dat het huis op deze manier zal worden aangepast, deze woning en deze plek leent zich niet bij uitstek voor ouderen.

Voorbeeld 2
Opdrachtgever: Gezin met kinderen in Amsterdam.
Speciale wensen:
Groot woonhuis, maar wel knus aanvoelende ruimtes.
Sterke relatie tussen alle verschillende ruimten en geen harde grens tussen boven en beneden.
Voor de toekomst: in deze woning is de trap een zo belangrijk gegeven dat het niet in de verwachting ligt dat deze zal worden aangepast. Ook de omvang van de woning maakt dat deze woning zich niet leent voor de oude dag. Deze woning ligt in Amsterdam op een zeer gewilde locatie en zal zijn waarde meer dan behouden. Dit biedt de eigenaar veel keuzevrijheid in de toekomst.