Maria Haag

‘Architectuur krijgt echt betekenis als de gebruiker het zich eigen kan maken’

Architect – partner
maria@vrparchitecten.nl
+31 71 331 90 03

Maria studeerde af aan de TU Delft in architectuur en bouwtechnologie met een eervolle vermelding. Zij werkte bij onder andere Inbo en Ector Hoogstad architecten als projectarchitect, had haar eigen bureau in Rotterdam, en werd daarna één van de partners van VRP architecten.

Ik woon al jaren in Rotterdam, maar ik voel me nog steeds thuis in Drenthe, waar ik opgroeide. Mijn vader was architect en mijn moeder docent tekenen en handvaardigheid. Ons huis was een waar knutsel-walhalla. Er was een werkbank met gereedschappen en altijd voldoende hout, verf en verse klei. We hadden onze eigen DoKa. Er werd altijd wel iets gemaakt. Al vroeg leerde ik dat ideeën beter worden als je weet wat mogelijk is, omdat je dan niet opziet tegen de uitvoering ervan.

Na mijn studie werkte ik aanvankelijk aan woningbouwopgaven, daarna ben ik me steeds meer gaan richten op complexe opgaven in de utiliteitsbouw. Zo ontwierp ik universiteitsgebouwen, een muziektheater, laboratoria en kantoorgebouwen. In 2009 richtte ik Maria Haag architectuur op, waarmee ik projecten realiseerde voor bijvoorbeeld de Rabobank en de Universiteit Utrecht. Naast mijn werk als architect ben ik gastdocent aan de TUDelft in de vakgebieden architectuur, gebiedsontwikkeling en academische vaardigheden.

Als architect probeer ik de creativiteit die ik van huis uit meekreeg zo goed mogelijk te combineren met de lessen die ik leerde in de utiliteitsbouw. Ik vind het belangrijk om in mijn werk intuïtief én uitgekiend te zijn. Je kunt immers niets aan het toeval overlaten, maar ook niet alles plannen. Het is ons vak om slimme oplossingen te bedenken voor de opgaven van nu én om tegelijkertijd rekening te houden met dingen die we nog niet kunnen overzien. Daarom moet een architect lef hebben én bescheiden zijn. De mentaliteit van stad en platteland combineren.